Λούις Ψυχογιός
Ο Λούις Ψυχογιός, που γεννήθηκε το 1957, είναι ένας ελληνο-Αμερικανός φωτογράφος και σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ γνωστός για τη φωτογραφία και τις συνεισφορές του στο National Geographic. Ο Λούις Ψυχογιός, αδειοδοτημένος καταδύτης Σκούμπα, ενδιαφέρθηκε να ευαισθητοποίησει για την υποβρύχια ζωή. Το 2009 σκηνοθέτησε και εμφανίστηκε στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ The Cove, η οποία κέρδισε Όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.
Το 2005, ο Λούις Ψυχογιός συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, Oceanic Preservation Society (OPS). Ο στόχος της οργάνωσης αυτής είναι να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με το τι συμβαίνει στο 70% της Γης, δηλαδή στους ωκεανούς, και να προωθήσει την ατομική συνεισφορά, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον, και όχι ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον.
Ό Όρμος (The Cove)
Μαζί με τον Ric O ' Μπάρυ, και τον Τζιμ Κλαρκ, και μια ομάδα ειδικά επιλεγμένων μελών του πληρώματος, ο Λούις Ψυχογιός σκηνοθέτησε του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ The Cove, το οποίο κυκλοφόρησε το 2009. Η ταινία έχει ως στόχο να φέρει την παγκόσμια προσοχή στην ετήσια θανάτωση δελφινιών στο Ταϊτζί, Wakayama, Ιαπωνίας.
Αφού δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν άδεια από την Ιαπωνική κυβέρνηση, οι δημιουργοί της ταινίας έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τεχνικές και μεθόδους που σχεδόν ποτέ άλλοτε δεν εφαρμόστηκαν, ώστε να μπορέσουν να κινηματογραφήσουν την ετήσια θανάτωση δελφινιών στην Ιαπωνία.
Η ταινία προβάλει, επίσης, τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) και την άρνησή της για να προστατεύσει τα μικρά κητώδη, όπως τα δελφίνια, κυρίως λόγω της Ιαπωνικής επιρροής στην επιτροπή.
Επιπλέον, ο Όρμος αναγνωρίζει τον κίνδυνο της δηλητηρίασης από υδράργυρο για τους ανθρώπους που καταναλώνουν το κρέας του δελφινιού, ενώ αναδεικνύουν το πρόγραμμα της Ιαπωνικής κυβέρνησης για να διανέμουν το κρέας του δελφινιού στα σχολεία. Στις 7 Μαρτίου του 2010, Ο Όρμος κέρδισε το όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στην 82η Ακαδημία Βραβείων.
Ο Όρμος ήταν υποψήφιο για βραβεία σε πολλά φεστιβάλ, όπως το Hot Docs, Sundance Film Festival, Toronto Film Festival, Sheffield Doc/Fest. και Φεστιβάλ "Crested Butte" Κινηματογράφου.
Ταινία: Ενάντια στην Εξαφάνιση
Η ταινία του Λούις Ψυχογιός "Racing Extinction" ( 2015 ) εκπαιδεύει τους θεατές στα φρικιαστικά γεγονότα που βλάπτουν τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την άγρια ζωή του πλανήτη. Όλα αυτά τα γνωστοποίησε σε θεατές σε όλο τον κόσμο όταν μετάδωσε τραγικές σφαγές σε θαλάσσια είδη ανά το πλανήτη. Η ταινία "Ενάντια στην Εξαφάνιση" δίνει έμφαση σε δύο αιτίες αφανισμού θαλάσσιων ειδών: Στην κλιματική αλλαγή και το εμπόριο άγριων ζώων.
Τα θαλάσσια είδη έχουν εξέχουσα θέση και στις δύο αυτές μορφές αφανισμού. Από τους πιο μικροσκοπικούς οργανισμούς όπως τα κοχύλια που διαλύονται ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ωκεανών, ως τα μεγάλα κητοειδή όπως φάλαινες ή καρχαρίες που αλιεύονται για τα πτερύγιά τους, το κρέας τους και το λάδι τους.
Ο Ψυχογιός μαζί με τη βοήθεια από ακτιβιστές, την Tesla Motors, και από τον Travis Threlkel κατάφερε να αναδείξει εκπληκτικές εικόνες από την διακινδύνευση της γης με απεικονίσεις πάνω σε κτίρια της Νέας Υόρκης.
Louie Psihoyos Interview - (Skai tv Greece) from Alexandros Maragos on Vimeo.
Δείτε το Ντοκυμαντέρ εδώ:
0 Comments