Όταν δε θα υπάρχει χώρος
Ανάμεσα στο μεγαλείο σου
Και την έσχάτη σου ταπείνωση,
Όταν οι βασανιστές σου κουραστούν
Με τα ζευγαρωμένα μίση να μαστιγώνουν
Την ανθρώπινή σου αξιοπρέπεια,
Όταν όλα τα κηρύγματα, οι υποσχέσεις,
Οι οχλαγωγίες, οι οιμωγές και τα ψέματα αχρηστευθούν
Μέσα στο λευκό δοχείο της καθημερινότητας,
Τότε θα επιστρέψω στην άκρη της πατούσας μου,
Κάτω απ΄το μοναδικό παλτό μου,
Για να φιλήσω επαναληπτικά
Τα ματωμένα σου όνειρα, Ελλάδα.
Απόσπασμα από το ποίημα: ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΛΛΑΔΑ του βιβλίου του Αιμίλιου Έδεν, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις IANOS το Μάϊο του 2013.
ΒιογραφικόΝεανικά Χρόνια
Γεννημένος στην Αντιγόνη, στα Πριγκηπόννησα, στις 31 Μαΐου 1941, πέρασε τους πρώτους χειμώνες της ζωής του κοντά στην αρμύρα της θάλασσας. Γόνος ιατρικής οικογένειας. Ο πατέρας του Πασχάλης Έδεν, υπήρξε Παιδίατρος, Διευθυντής του Αυστριακού Νοσοκομείου Saint George της Κωνσταντινούπολης και ο παππούς του επίσης γιατρός, παθολόγος. Η μητέρα του Αναστασία μεγάλωσε τα παιδιά της – εκείνον και τη δίδυμη αδελφή του –με την μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα, με ιστορικούς μύθους και παραμύθια. Ο μικρός Αιμίλιος-Γεώργιος μεγάλωσε σ’ έναν παιδικό Παράδεισο… ένα νησί που η ελευθερία του, του δίνει την ευχέρεια να αγαπήσει τον άνθρωπο.
Το 1950 ξεκινάει το Κυπριακό. Η αγάπη του για ελευθερία τον καθηλώνει στα ραδιόφωνα και στους κρυμμένους ηρωισμούς των Κυπρίων αγωνιστών, όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαήλ Καραολής, ο Γρηγόρης Αυξεντίου και άλλοι.
Η νεανική του καρδιά πάλλεται για την Ελλάδα.
Τελειώνει το Δημοτικό στο Ζάππειο
Από το 1950 έως το 1953 φοιτά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, αλλά λόγω των γεγονότων της Κύπρου που είχαν ήδη ξεκινήσει, η μεταφορά με το λεωφορείο ή το πλοίο ήταν δύσκολη. Εξαιτίας των γεγονότων , δέχεται βρισιές και χυδαιότητα και κάποιες φορές ξυλοδαρμούς κι έτσι, αποφασίζει το 1953 να συνεχίσει τις Λυκειακές σπουδές του στο Ζωγράφειο Λύκειο, από όπου αποφοίτησε το 1961.
Από το 1958 και πάντα υπό την επίβλεψη των γονέων και των δασκάλων του, αρχίζει να γράφει τα πρώτα ποιήματα και να ζωγραφίζει, κοντά σ΄ έναν Ιταλό δάσκαλο και τον Πίνδαρο Πλατωνίδη.
Σπουδές
Το 1961 φοιτώντας στο γυμνάσιο μπήκε στον κόσμο της Λογοτεχνίας και της ποίησης από μια παρέα συνομηλίκων του μεταξύ των οποίων ο μετέπειτα αυτόχειρας Tzan Iren προτρέπει την νεανική ομάδα των τότε φίλων του να διαβάζουν λογοτέχνες και ποιητές (André Zeat, Zane Paul Satr , Abler Kammy, Dostoyevsky κ.α.) τους οποίους συζητούν στις νεανικές συναντήσεις τους. Aκούν στίχους ποιητών κι έτσι η παιδική συντροφιά είναι γεμάτη φαντασία και όνειρο.
Τον ίδιο χρόνο εγκαταλείπει τα πάτρια εδάφη και πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη όπου και φοιτά σαν πρωτοετής φοιτητής στην Ιατρική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Με τον επαναπατρισμό της οικογένειά του στην Αθήνα εγκαθίσταται κι ο ίδιος εκεί συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Εκεί στο σπίτι της θείας του Κοραλλίας Θεοτοκά όπου γίνονται συνεστιάσεις καλλιτεχνών, συναντά τον Νίκο Καρούζο, τον Ανδρέα Καραντώνη, τον Νάσιουτζικ κ.α.
Μέσα από τις διαδοχικές φάσεις της ζωής του – γέννηση στην Πόλη, Σεπτεμβριανά ’56, ξεριζωμός το 1961 - θυμάται τις περιπλανήσεις, τη γνωριμία του με το φως, το παιχνίδι του ήλιου με τη θάλασσα. Γράφει, ζωγραφίζει, φιλοδοξεί να προσφέρει την διάφανη παρουσία του στην ταραγμένη αμφισβήτηση των καιρών.
Αντικομφορμιστής ο ίδιος, μένει μακριά από τις δημόσιες εμφανίσεις, την αστραφτερή πολυτέλεια των σαλονιών.
Προσηλωμένος βαθιά στην ομορφιά παλεύει να νιώσει μέσα από τη δική του διάσταση την αισθησιακή αγωνία, την ηθική του αιώνα.
Μιλά ξεκάθαρα για τα οργανωμένα κυκλώματα που στέκονται τροχοπέδη στη δημιουργία νέων πνευματικών εξάρσεων της εποχής.
Emilios Eden (Αιμιλιος Εδεν), ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ: ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
0 Comments